Vanbro, träningsuppehåll m.m.

Vansbro är avklarat, även om det fortfarande inte känns så eftersom det "bara" blev 1500m. Nog för att det är en annan utmaning att simma i så kallt vatten, men det skiljde ju trots allt bara 1 grad mot förra årets vattentemperatur, och det var inte märkbart i mitt tycke. Så, det känns som vi fuskade. Det som ändå var kul var att jag slog min tid från förra året med hela 8 minuter!! Hur gick det till? Jag mindes allt skvalpande vatten och kallsupar, men när vi stack ut och började simma medströms så kändes det bara så bra. Jag tog det lugnt, var knappt ansträngd överhuvudtaget. Vattnet kändes stilla, det var inte trångt osv. Jag tog ut simtagen, men tog det lugnt, sparade krafter till motströms. När vi vände upp mot strömmen blev det något helt annat. Vatten skvalpade upp i ansiktet, andningen blev fruktansvärt ansträng (eftersom jag hela tiden är rädd för att sätta vatten i halsen tar jag så korta andetag), vet inte om jag ska andas med näsa eller mun, vill helst inget av det. Folk började trängas längs kanten och det blev mycket sparkar och slag. Jag försökte vara bestämd och hålla en och samma rygg (Anjas) hela tiden och det gick för det mesta, om man tålde sparkar lite här och där. Jag simmade i alla fall på och kapade som sagt var 8 minuter!! Riktigt nöjd med loppet, även om jag faktiskt känner att det fanns mer att ge (på medströms-delen).

Veckorna före Vansbro var det dåligt med träning, ett par simpass var allt. På fredagkvällen innan Vansbro hade jag ont i halsen, läget kändes oförändrat på lördag morgon och jag försökte bortse från det och inte inbilla mig och känna efter för mycket. Men på söndag kväll bröt det ut (tack och lov för att det kom så sent). Då blev det feber, täppt näsa och fortsatt halsont. Kände mig piggare efter några dagar, men sen kom febern tillbaks helgen därpå. Och jag fortsatte vara väldigt snuvig i nästan en vecka till. Tiden gick (till andra aktiviteter när jag väl blev frisk) och helt plötsligt hade det gått 3 veckor sen Vansbro och träningen före Vansbro var ju nästan obefintlig. Den här värmen har inte direkt lockat mig ut på fysiska aktiviteter heller, det var tungt att komma igång igen helt enkelt. Så..

Igår stack jag ut på första löppasset sedan 17/6. Och oj vad fort man tappar formen. Musklerna var matta efter typ 2 km och värmen som tryckte på gjorde att mitt psyke blev ännu sämre, jag tänkte bara på hur jobbigt varje steg var att ta. Ingen bra känsla och inte roligt. Så nu måste jag komma igång ordentligt så att det blir roligt igen, och så att jag tar mig runt Lidingö också såklart. Igår sprang jag 6,7 km och att musklerna var matta fick jag kvitto på idag, träningsvärk i framsida lår som bara den. Av 6,7 km löpning?!?! Hallå?!?! Vad har hänt? Och tempot var det sämst sen ett pass i april insåg jag när jag kollade tillbaka på min träningshistorik i appen som jag använder. Bättring krävs!!

Men nu blir det bara 2 dagar till hemma, sen drar vi på nya utmaningar. Kebnekaise!!!! Jag längtar! Kommer dock sakna ihjäl mig efter hunden (jag vet det är bara några dagar, men han är mitt allt). Men som tur var ska vår hundvakt ta med honom till Härjedalen på fjällsemester, så ingen orättvisa i detta hushåll, alla får sin del av frisk fjälluft :-) Jag håller i alla fall på att funderar lite över packning. Tänkte börja packa lite imorgon när hunden åkt, så att jag kan lägga till/ta bort och fundera fram och tillbaks över vad som verkligen behövs i ryggsäcken. Jag vill ju inte bära på massa onödigt.Det blir ett spännande äventyr som Anja och jag får berätta mer om här i bloggen senare :-)

En hel vecka utan mitt <3
 
/Hillevi

Del 1 av 4 klar!

För två helger sedan var det alltså dags, det hade för min del varit en vecka innan med många klick in på vansbrosimningens hemsida och vädersidorna tills vi på onsdagen fick det slutgiltiga beskedet, pga vattentemp kortades simningen ner till 1,5km. Både skönt, och tråkigt. Skönt - för vi har ju simmat det så det kommer man klara, tråkigt för det kändes ju som man "fuskar" lite. 
 
I alla fall, väl uppe i Vansbro efter en sen tågtur till Örebro och Hille så fick vi parkering, snabbt och smidigt och inte spec långt att gå till området. det var varmt i luften, mina långa svarta tights sög åt sig värmen. Vi gick och hämtade ut våra startnummer och sen fixade allt som ska fixas innan, mat ska ätas, m.m. 
 
Vid tolvtiden började vi röra oss bort mot starten, gåendes med våtdräkten halvt på - då kände man hur varmt det var! och sen på med hela våtdräkten och badmössan och så uppvärmning på det! Nu var lufttemperaturen säkerligen över 25 grader, svetten rann nor på alla som stod och hoppade och skuttade där innan start. 
Så blev klockan äntligen 13.00 och det var våran tur! registrera chipet och sen äntligen få kasta sig ner i vattnet, vid denna tid var jag så överhettad i min svarta våtdräkt och svarta simmössa att det var en befrielse att få svalka sig! Så simmade vi iväg, Hille och jag höll ett stadigt tempo och de första 500m var en ren fröjd! Det var sån bra ström och jag fick upp ett bra flyt, så vi bara simmade på! Strax innan vändningen upp i motströmsdelen frågade vi en funktionär vad klockan var och han sa 13.10, wow! 10 min på de första 500 m, kanske skulle jag skulle kunna slå min tid från förra året. 
 
Så vände vi in i den kallare, motströms älven och genast fick man kämpa på mer, det var kallare, det var motströms (vilket kändes) och framförallt var det trångt, jag hade tidigt på medströmsdelen gått in till kanten och tagit en bra position för att förbereda mig. Tack och lov hittade jag en riktigt bra rygg att simma efter, ganska precis lagom snabb och sen höll jag - vissa partier skulle jag säkert kunna simmat snabbare än henne - men inte markant och då tar det mest energi att kryssa och simma om. Det var stor skillnad att simma precis intill kanten och några kroppsbredder längre ut! Så var det bara att paddla på, jag tappade Hille några 100 m innan mål och plöjde mig igenom vattnet efter den här tjejen. Som en mindre motorbåt kände jag mig! ;)
 
Så kunde man se klockan vid målet, den visade typ 13.37 och där insåg jag att jag absolut skulle klara av att ta förra årets tid på 40.57. Så slå handen mot tidtagningen och upp på rampen, säkerställa att tidtagningen blivit reggad och så upp, lite vimmelkantig försöker man få av sig våtdräkten för att få luft bättre! Men, man har klarat det! Leendet sprider sig på läpparna och jag spanar efter Hille, som dyker upp någon minut efter mig. 
 
Så, är det allt det där efteråt, både snack, dusch, torra kläder, mat och diplomuthämtning. Denna gång visade min tid 36:08 vilket innebar att jag nästan slog min tid med 5 minuter! :D 
 
Nu siktar vi frammåt mot Lidingö, ca 8 veckor kvar tror jag nu! Dessa 8 veckor kommer för min del betyda två vändor upp till norra Sverige, nu till helgen med några löparkompisar som ska springa ett Skyracelopp (50 eller 100km 3000 eller 6000höjdmeter), lite över min liga så jag satsar på att få en rolig löparweekend, sen ska ju hille och jag upp och bestiga Kebne i början på augusti, sen blir det också en tur till min pappa och även en tur till Riga med mitt nya jobb. Och allt detta innan 15/8! Mycket resande på ingång med andra ord!
 
/ Anja

Semester!

Idag är det första dagen på min semester, jag firade in det igår med ett backpass i Hammarbybacken, jag sprang rakt upp och forserade en vägg utöver det vanliga! Det var gött, väl uppe på backen var det skönt att pusta lite innan jag satte av utför - sprang lite slalom nerför för att ha koll på farten - det var typ midjehögt gräs som var aldeles blött av regnet som kommti tidigare, så jag var blöt ända upp till magen, men det var så skönt att bara sätta av neråt! Sen tog jag tag i uppförsbacken matade på uppåt och tog till och med en liten fartökning på slutet. 
 
Idag har jag tagit tag i min lägenhet som varit ett riktigt stökområde, grejer överallt och allmän oreda. Det är så skönt att bara få fixa och dona, plocka undan och organisera. Det sista återstår bara på städningen, badrummet och dammsugningen som ska göras innan jag ska iväg till stan och jobbet (Jag vet!) lunch och fika med lite kollegor såhär på första semesterdagen ;)
 
Precis som Hille är jag lite nervös för temperaturen i vattnet vid Vansbro. Man vill bara veta hur kallt det kommer bli - om det kommer bli hela eller halva sträckan, det känns bättre att fokusera på hela sträckan och få en bonus med förkortad sträcka, men samtidigt känns det lite fusk att inte ha gjort hela.. 
 
Nå, dags att fortsätta med städningen! 
/Anja

Kallt vatten och dålig uppladdning

I år har jag för första gången simtränat utomhus, i våtdräkten. 2 ggr dessutom, tillsammans med Andreas som också ska med på klassikern. Första gången var det varmt och skönt, andra gången var jag såå frusen. Men, en förberedelse för vad som komma skall! Just nu är det alltså dryga 12 grader i vattnet i Vansbro, huuua! Jag har inte tränat på 1,5 vecka och någon mer träning innan Vansbro lär det inte bli. Hade ont i halsen och var öm i kroppen hela helgen och måndagen, så jag avstod träning och nu känner jag mig bättre igen, så jag slapp bli riktigt sjuk den här gången ( jag har för övrigt varit frisk över 3 månader nu, så den där eländiga sjukdomsperioden verkar vara över). Nu har jag jobb och kvällsaktiviteter bokat varenda dag fram till Vansbro, så det får bli som det blir. Kroppen kommer ju vara utvilad om inte annat :-)

Efter Vansbro har jag ett mål för mig själv som är att jag måste löpträna minst 2 dagar i veckan, men först ska vi se om vi kommer friska upp från älven :-) Målet för simningen är att inte simma saktare än förra året!

/Hillevi