Fick feeling på Sörmlandsleden!

 
I förrgår har jag ledigt eftersom det var röd dag - Kristi himmelfärd. Jag skulle ta en kortare tur ute och gav mig iväg, gick lite fel så det blev en omväg för att komma till Sörmlandsleden som var dagens mål. Jag hittade rätt och Sörmlandsleden bjuder verkligen på fantastisk natur och fantastiskt underlag! Fick variera mellan att kolla ner på underlaget och kolla efter ledmarkeringarna. 
 
Efter ca 10,5 km nådde jag en liten badsjö och insåg att jag också ska komma hem vilket fick mig att vända, tyvärr fick jag lite känning i hälsenan vilket oroar mig. Hör om mycket kroppar som stretar ifrån bland löparkompisarna - jag är glad att min kropp är så pass hel som den är. 
 
Idag har det varit Stockholm Marraton som jag varit och kollat på, såg både starten och sen stod vi och kollade vid ca 29km. Kul att se alla som kämpade som stretade framåt! 
 
Imorrn har jag typ ingenting planerat utan ska bara vila, i veckan blir det löpgruppen på tis, sen vila mån+ons och på torsdag eftermiddag drar vi till Åre för löparläger!! :D :D :D :D Jag längtar så!
/Anja
 

Temperaturskillnader - JAO!

I lördags sprang jag som sagt Salomon Trial Tour - ca 27 grader i luften utanför Norrköping. Dödsvarmt!
 
I tisdags sprang jag löpargruppen som vanligt, enligt termometern utanför Östermalms IP var det 8 grader, och enligt min garminklocka 7 grader. En temp skillnad på 20 grader!! Galet! Jag sprang passet mestadels både med vantar och pannband! 
 
Fartlek stod på schemat - och ett pass jag kört förut, benen var rätt sega och det var tungt... Men det känns som att benen "har en anledning" till att vara trötta och får vara det ett tag nu. Det har varit tungt att cykla i uppförsbackar. 
Jag är ändå rätt nöjd med passet - mitt problem med fartlek är att jag oftast ligger och maler på ett "rätt jobbigt" tempo hela tiden istället för att tydligt öka-sänka. Men det får jag jobba på! :)
 
Snart är det verkligen dags för mig att även ta tag i simningen, jag har inte simmat på evigheter! Vansbro närmar sig med stormsteg - och sen Kebne och sen efter det Lidingöloppet som jag ändå känner mig rätt trygg med - jag kan springa och det viktigaste är bara att börja lugnt! :)
/Anja

Kolmården 21 km STT

Förra helgen var jag då som sagt utanför Norrköping för att springa min första halvmara. Vi for tidigt på lördagsmorgonen och redan då, vid 07-tiden var det shorts oh linne temperatur ute - och varmare skulle det bli!
 
Vid 09 tiden var vi framme på den äng där start och mål skulle gå, jag hjälpte till lite med uppställningen av prylar, drack lite kaffe och åt min macka. Vid 10.30 började knatteklasserna vilket var jättekul att se. Kidzen med sina nummerlappar stora så de täckte hela torson - så gulliga!
 
Kl 11 gick starten för halvmaran, nervöst? JA! I startfållan tog jag en plats ganska långt bak - ville inte vara framme och stressas av alla snabbingar. Jag minns hur jag tänkte "Varför gör jag detta?" och när startskottet gick och man började springa så kommer jag också ihåg att jag tänkte "just ja, jag gillar ju det här med att springa, det är så enkelt". 
 
In i skogen och mata på, jag låg i en "klunga" med några andra tjejer och bara matade på, första vätskan var efter ca 4,5km... Pulsen stack iväg och låg över 175 vilket är för högt - men det kändes så bra. Vid första vätskestationen var det varm, varm varmt! Hällde över mig lite vatten och drack vatten och sportdryck. Svalde även en salttablett och fortsatte sen. Här hade jag släppt den klungan som jag var i och sprang själv. Här kunde jag springa mer i mitt eget tempo vilket var skönt. Värmen fortsatte vara tryckande och mitt emellan första och andra vätskestationen sprang jag om två killar varav den ena hade vätskebrist/var helt borta. Lite läskigt att se allt! Framme vid andra vätskan och det kändes bra, förutom att jag var lite lätt spyfärdig - drack vätskan på första vattenstationen för fort. jag tog vätska, stannade en stund och en banan. 
 
Vad jag inte visste då var att de följande 4-5km skulle bli hemska, än så länge låg jag bra till tidsmässigt. Så jag satte av och direkt upp för en asbrant backe, sen var det ömsom upp och ömsom ner - utan någon vind och dessutom många partier i sol. Det var kämpigt och tungt - benen började streta emot och jag fick sota för mitt tempo i början. Tungt som fasiken och varmt, jag började fundera på varför jag gör detta än en gång. Men jag manade på kroppen och gick ömsom jag spranglugnt. Här någonstans insåg jag att den där tiden på 3h skulle förmodligen bli ett faktum. Jag började även få lite ont i ryggen och kände mig trött. Så äntligen kom den där tredje vätskestationen - där barn bjöd på godis!! Himmelriket för en trött löpare!
 
Jag pratade med de på vätskan som frågade om jag skulle fortsätta - japp! jag gav mig iväg och kroppen kändes bra men tung. De sista 7 km var rätt tunga, jag gick och sprang.. Titen tickade iväg och det var varmt.Så kom jag mot målområdet - man sprang förbi målet och sen in en sista km i skogen för att springa genom ett bottenlöst kärr som jag fått höra skräckhistorier om. Dock blev jag lite besviken på det där kärret eftersom jag bara sjönk ner till fotknölarna. Tidigare i loppet hade jag sprungig i alla vattenpölar och kärr för att få svalka om fötterna. 
 
Så kom det där upploppet tillslut, klockan hade tickat iväg till 3:13 vilket kanske inte är någon tid att hänga i julgranen med precis.. men för att vara min första tävlingshalvmara är jag nöjd. Jag fick testa på kroppen - man orkar mer än vad man tror! Dessutom har jag räknat ut att de där 21 km i höjdmeter innebar 4 vändor upp och ner för Hammarbybacken (ungefär) vilket jag inte gör i någon handvändning! Lärdommen av detta lopp är att börja sakta, ha respekt för värmen och ha roligt!
 
Dagen avslutades med kaffe på ett köpcentrum och massa snack, mestadels om löparlägret om en vecka som jag SÅ ser fram emot! Jag längtar sjukligt! 
 
Medelpulsen låg på 159 slag med en klar sänknig genom hela loppet - här skulle jag hellre se att det var tvärt om. Lägre start med en höjning mot slutet.. Men, det får bli nästa gång! Man måste ju lära sig och testa kroppen. 
 
Idag är det en härlig solig dag i Stockholm och ledigt, planen är att efter lunch ta en tur på Sörmlandsledens början. Nu ska jag ner och kolla till min tvätt i tvättstugan.
/Anja

Utrustning på halvmaran!

Enligt väderprognosen ska det bli ca 25 grader på lördag i Norrköping. Lite varmt för mig - men det är ju inget man kan göra något åt nu. Jag har tänkt och planerat min utrustning som följande:
 
SKOR:
Kör mina Salomon Fellraiser, mestades för de har en säkrare snörning än mina LaSportiva (som lätt går upp i knuten). Fellraiserskorna är dessutom sköna och sitter bra på foten
 
STRUMPOR:
Kommer göra kompressions knästrumpor för att minska risk för ex rivsår och fästingar. Jag bryr mig inte så mycket om kompressionens förmåga att få upp bättre cirkulation - utan mest skyddet jag vill åt.
 
SHORTS:
Blir mina lite längre "cykelbyxelånga" kompressionsshorts från Adidas, mestades för att de sitter bra och att de minskar risk för skav på låren. Har jag för korta shorts får jag lätt skav vid långa distanser och nu vill jag inte riskera något
 
TRÖJA:
Blir min klubbtröja som jag springer i (alternativt ett linne) men jag tror på t-shirten. 
 
RYGGA:
Pga temperaturen tar jag även min 5l rygga med full vätskeblåsa och lite energi. Vill inte riskera något, ev en elastisk linda om något skulle hända. Ex en migränattack eller liknande (tar med mig extra energi)- har blivit lite mer nervös för sådant. 
 
Håret sätts som vanligt upp i en rätt hög tofs och jag tror inte jag behöver bekymra mig om vantar/pannband om jag inte vill svettas ihjäl ;) Ett par löparsolglasögon åker förmodligen också på, är de ivägen kan man ju alltid stoppa ner de i ryggan. På armen sätts självklart pulsklockan :) 
 
Att ha en rätt utrustning är en trygghets-grej för mig. Bestämde mig för dessa för ett bra tag sedan - onödigt att slösa energi och nervositet på saker som man kan styra! 
/ ANJA
 

Inlägg som jag skulle skrivit i helgen...

I helgen medans jag var ute och sprang funderade jag (som vanligt) på inlägg att skriva. Sen råkade det bli så att jag inte haft någon ork/lust att skriva så det blev inte av helt enkelt. 
 
Den senaste veckan har vi haft fantastiskt väder - som hela sverige? 
I lördags sprang jag ett långpass (klockan dog efter mindre än halva vägen) skulle tippa på att jag slutade på ca 16-17 km.
Jag fortsatte bort ill Ältavägen och sen rundade jag och tillbaka samma väg. 
 
Söndagsturen blev en "kortare" tur, jag kom in på Sörmlandsleden helt plötsligt vilket var riktigt nice - har velat hitta dit. Det som är typiskt är att jag inte har koll på hur jag springer - så jag är ej säker på att jag hittar tillbaka..
 
Gårdagens intervallträning bestod av backintervaller, pressade upp pulsen i 193bpm vilket kändes! Tufft pass - men det är skönt och glädjande att höra att man blivit starkare av andra löpare! 
 
Nu är det bara dagar kvar till min första teräng halvmara - lördag. Vädret ser lovande ut - även om det förmodligen blir varmare än min komforttemp - förhoppningsvis är det mycket skugga där vi springer.
Resten av veckan blir kolhydratladdning, har ett spinningpass imorrn morgon inplanerat och tar det nog lite lugnare då, ikväll ska jag tvätta så mina bästa kläder är redo inför lördagen!
/Anja
 

Sammanfattar 2 veckor

Tänkte sammanfatta de två senaste veckorna...

Förra veckan går ganska snabbt :-)
Ett pass löpning på måndagen var allt (det passet som jag senast la upp här i bloggen, 6,8 km). Lämnade blod på tisdagen och blev matt ett par dagar (ovanligt länge) och sen blev det massa trädgårdsarbete under helgen som tog på kroppen och jag hade ingen lust att träna helt enkelt. Så var det med den självdisciplinen :-)

Den här veckan har varit bättre, 4 pass.
Måndag 1300 m simning.
Tisdag 6,0 km löpning, mestadels skog, bitvis utan stigar, så med andra ord mycket jobbigare än mina vanliga löppass, varför jag gav mig ok att inte springa lika långt eller längre jämfört med mitt senaste pass :-)
Onsdag cykling till och från jobbet. Trampade på riktigt bra denna gång eftersom jag hade med ombyte. 16 km dit och 16 hem ger 32 fina kilometrar, medelhastighet på 20,8 km/h på MTB, till största del asfalt.
Söndag 55 km cykling på racercykeln. Har nog aldrig kört så länge på träning tror jag och det kändes, trots ett inte allt för högt tempo. Blev en glass på Statoil i Kävesta efter 3,5 mil :-) Ett riktigt trevligt pass i underbart väder!

Imorgon har jag bokat gyminstruktör på gymmet (det ingår i kortet), ska få hjälp att lägga upp ett program. Ska se om det kan hjälpa mig att ge lite nytändning till styrketräningen. I fredags hade jag egentligen bokat skvistångspass, men jag hade ingen lust att stänga in mig på Friskis då, så det blev grillning istället. Tänker att jag med ett eget program att köra efter på gymmet kanske kan ta det på tider och dagar som passar mig. Inte planera och boka på gruppträning, utan ta det när det är dåligt väder, en lördagmorgon eller vad som nu kan passa. Sommaren och gymmet rimmar ju ganska illa, men ändå kan jag tycka att det är både skönt och bra att köra lite styrka ibland, så jag ska ge det en ärlig chans! :)

 
/Hillevi

aj aj aj.. träningsvärk.. aj aj..

Igår (sön) var jag på ett boxpass, jag fick boxas mot en kille som var typ 195cm och x antal kg tyngre än mig. Detta kändes när han skulle boxas och jag skulle stå och ta emot slagen med mizar... Aj, min träningsvärk i magen/bålen är något jag inte upplevt på extremt länge! armar och axlar är också trötta och slitna. 
 
men - passet var något sjukt jobbigt! Och effektivt, på sista styrkedelen kunde jag inte lyfta magen speciellt högt.. Men - för att jag ska bli starkare och snabbare behöver man ta sig ur komfortzonen och utmana! 
 
Morgonen spenderades i spinningsalen med ett 45 min spinningpass! Så bra start på veckan, imorrn är det löpgruppen som vanligt (jag våndas lite - långa intervaller #sjuktjobbigt). sen blir det antingen vilodag eller träning på onsdag, beror nog lite på hur kroppen känns. På torsdag blir det nog morgonspinning (dessa, jämna veckor börjar jag aldriglektion kl 08.00 vilket innebär att jag kan träna på mornarna), på fre funderar jag på ett styrkepass på morgonen för att få in lite mer styrka!
 
i helgen kollade/följde jag ett lopp som gick på Kanarieöarna (ett bergs ultramaratonlopp) där svensken Emelie Forsberg var med (hon och Lisa Norden är nog mina favorit idrottare). Fantastiskt att se och filmen som de klippt ihop efter loppet gör mig väldigt peppad på mitt eget lopp om 2 veckor ("bara" 21km dock). 
Snart ska jag avrunda för dagen, imorrn är det chokladbollens dag så jag har rullat ett gäng att ha med till jobbet, Kockos står dock en kollega för så vi får färdigställa dem imorrn :)
 
/ Anja

Nya prylar (igen) och plåtning!

Ja - mitt shoppande tar verkligen inte slut. Igår slog jag till på den vandrningsryggan jag tänkt mig - en Ospery Kyte 66 blev det. 
 
Jag kopplade ihop den med ett av mina vätskesystem som jag fått i en av Salomonväskorna jag köpte - passade bra! Igår packade jag den full med tröjor för att testa den med lite vikt/volym i och den känns fin! :)
 
Dessutom är jag i stort behov av att köpa en ny regn/vardagsjacka. Den jag har nu är dragkedjan paj på (dvs den bubblar sig när man ska stänga den och ibland går den inte att stänga). Så, jag hade beställt hem två jackor som jag skulle prova på en affär. Den ena gick ganska snabbt bort då den inte hade en luva. Så jag testade den andra, var nöjd. Snygg färg och bra passform. Så jag slog till och när jag kom hem och skulle lägga över nycklar osv så märkte jag att jackan har bara 1 liten ficka... Vad tänkte ni nu Haglöfs? Så det blir att lämna tillbaka den med. Så jag har beställt hem två nya jackor till affären (från deras lager) och får hoppas på att dessa har både luva och fickor... Och sålänge hoppas jag att min gamla håller! 
 
Dessutom har jag varit på en plåtning! Inte bara jag - min löpargrupp skulle ta nya pressbilder och behövde lite glada människor som ställde upp och sprang och såg lite glada ut - och som tack för det fick vi ett träningspass och kakor! Jag har sett några av bilderna och de är riktigt riktigt fina!
 
Detta är ett urklipp ur en bild (ägare Team Nordic Trail) som jag faktiskt gillar massor! I stor bild är den ännu snyggare då det är folk omkring mig som fokuserar på sin löpning - jag är i fokus och tittar in i kameran. 
 
Planen för dagen är att vila, svänga förbi och lämna tillbaka jackan och gå till optikern. Musklerna är trötta efter ett styrkepass igår - jag ska bli bättre på att köra styrka för att stärka upp kroppen, så benen är mörbultade och jag får typ pressa mig upp ur soffan. Dessutom bjuder Stockholm på regn och lite halvtrist väder. 
 
/ Anja

April - en bra månad

Ännu en månad att lägga bakom sig. April, som ju blev en frisk månad med en hel del träning (med mina mått mätt). Eftersom fjällsemestern över påsk innebar träning 6 dagars träning i rad, fördelat på 2 olika veckor, så tror jag att april kan sammanfattas med ca 3 träningspass/vecka i snitt. Och, det bästa av allt - jag har varit frisk hela månaden!! :-D
 
I och med att jag varit mer frisk så har jag hittat bättre flyt i träningen och börjar känna att den också ger resultat. Så fort man blir sjuk känns det som att man backar ett steg bakåt, men nu när jag varit frisk så är varje steg framåt en hjälp för nästa träningspass. Jag har dock varit dålig på att styrketräna, så jag ska försöka bättra mig med det nu i maj. Men det är en härlig tid för träning utomhus, så det har mest blivit löpning, cykling och skidåkning förstås. 
 
Med löpningen så tar jag små, små steg framåt, men jag springer liiiite längre och lite snabbare för varje gång. Mitt mål är att springa lika långt eller längre än mitt senaste löppass och strunta i vad tempot blir. Men trots det så har tempot blivit lite bättre för varje gång och ändå känns det lättare och lättare, en härlig känsla! Men som sagt, det ytterst små förändringar i hur långt jag springer, så jag löper fortfarande korta sträckor. Men jag känner att mina knän klarar mer och mer, så jag tror att det varit positivt att inte öka på för mycket på en gång heller. 
 
I helgen var jag och hälsade på i mammas sommarstuga och vi hade med cyklarna och tog oss en tur runt sjön som ligger där. Det var mitt första riktigt mountainbikepass (har bara cyklat asfalt och grusväg ett par ggr innan) så det gick verkligen inte fort fram. Vissa partier var vi också tvugna att gå, det gick helt enkelt inte att ta sig fram på cykeln. Men det var härligt att få köra i skogen och så blev det också en del grusvägar. Det som jag tycker är kul med MTB är att man kan cykla där det inte är någon trafik. När man cyklar landsvägscykel är det svårt att hitta de där riktigt fina vägarna och dessutom med så lite trafik som möjligt. Men ja, vii fick stanna och kolla karta mååånga ggr för att hitta fram, så rent konditionsmässigt var det väl inte det bästa cykelpasset. Men träning ska vara ett nöje också och det var kul att komma iväg och cykla på något nytt ställe :)
 
Löppass igår...
 
Söndagens MTB-cykling...
 
 
 
/Hillevi

Långpass som sent kommer glömmas!

Igår förmiddag stack jag alltdå ut på långpass. Laddade ryggan full med vatten (1,5l), en flapjack (energibar) och som vanlgit en nöd-gel. Tog mig ut och började som vanligt upp på Hammarbybacken, kroppen känndes fin, försöker på mina långpass hålla mig till en lagom pulsnivå, dvs 140-165 ungefär. I en kort liten nerförslutning efter HBB small det dock till, en rot eller något annat skit och jag var inte med på underlaget så jag låg på marken.. inget skadat - men alltid lika snörpligt att ramla... 
Jag sprang och sprang, mestadels obanad stig. kom till nackareservatet vid ca 10km och jag bestämde mig för att ta källtorpssjön runt och sen tillbaka. ganska precis längst bort runt källtorpssjön så började det flimra framför ögonen. Jag identifierade det rätt snabbt som migrän och analyserade hur jag skulle kunna lösa detta. Sprang lite försiktigt och åt lite bars (hård träning och lite mat har tidigare utlöst min migrän). vid badplatsen i källtorpssjön insåg jag att detta utvecklas inte bra. Jag beslöt mig för att promenera hem och tog både den sista barsen jag hade och min nöd-gel. Flimmret försvann ett kort tag, men de 6 sista km hem var TUNGA. Jag blev mer och mer trött, ögonflimmret försvann inte och huvudvärken började komma. Väl i Hammarbyhöjdens C smet jag in på coop och köpte en cola och mars, försökte hinka i mig lite cola och ta mig hem. Jag var helt färdig när jag kom hem och värmde lite mat, fick i mig lite mat och cola och sen la jag mig i sängen och sov 3h. 
 
I natt sov jag också 11,5h och det känns bra idag, jag blir lite nervös när man råkar ut för något sånt här - börjar analysera VARFÖR detta händer, vad har jag gjort annorlunda? varför blir det såhär? För detta är ingenting jag vill vara med om igen! 
 
Idag blir det vila och lugn återhämtning. Tänkte mig en promenad med vandringskängorna för att gå in dem lite. gå ut med kartonginsamlingen och kanske handla lite. 
 
Jag hoppas att kroppen återhämtar sig och kan vara med på banan igen snart!
/Anja

Bokad resa!

 
Här står förhoppningsvis jag, Hille (och Matilda) om ca 3 månader! För i förrgår bokade jag och Hille vår vistelse uppe i Kebnekaise. Flyg upp till Kiruna, sen en dag i Kiruna, buss till Nikkaloukta och vandring till Kebnekaise, tvp dagar i Kebne (förhoppningsvis minst 1 på toppen!) och sen samma resa hem igen. 
 
Det känns så roligt att ha bokat, nu ska jag bara inhandla det sista (dvs vandringsryggsäck m.m.) Jag har kollat ut en som förhoppningsvis ska bli min. En snygg Osprey Kyte 66 (http://addnature.com/product.aspx?pf_id=OSPREY_KYTE66) nu funderar jag bara på om jag ska ha en turkosgrön eller rosa/lila. 
 
I förrgår var det första maj och ledigt. Jag firade det med en tur på en ny 15km bana i Danderyd, 
Någonstans på mitten sprang vi fel konstaterades det efter ett tag, men 12 fina km. Jag försökte hålla pulsen i schak - dvs på en nivå där jag vet att jag kan ligga och mala på ett bra tag (dvs mellan 140-160 slag/minut). Jag vet att kommer jag upp för länge på 170 slag/minut så orkar jag inte länge alls. Så snittpulsen låg på 153 slag/minut och maxpulsen var 174. 
 
Idag har jag börjat dagen med att skriva på min examinationsuppgift på universitetskursen jag läser, inlämning är nästa fredag så jag vill få färdigt den nu i helgen eftersom jag inte orkar skriva efter jobbet (och dessutom är nästa vecka en full arbetsvecka, nu har man blivit lite bortskämd med påsklov, 4 arbetsdagar, 4 arbetsdagar i 3 veckor i följd..) Den börjar bli färdig - alltid massa småpillande i slutet men någonstans får man också konstatera för sig själv att nu känner jag mig färdig. Dessutom bjuder Stockholm på fint väder idag så jag tänkte mig en tur i Hammarbyskogen och lite längre bort förhoppningsvis - utforska lite nya marker. 
 
Så, nu är det vanliga lördagssyslor som står på schemat härnäst, dvs disk av frukostporslinet och sen en tur ute tror jag allt!
/Anja

Många pass!

Jag var tvungen att gå in på bloggen för att inse när jag senast skrev - 9/4.. Dvs över 3 veckor sedan. Har så många pass att redogöra för tror jag nog.. Men det får bli det senaste tror jag. I tisdags var det som vanligt löpträning, överaskning stod på schemat och det blev jobbigt. 
 
Hjärtat var uppe i 194 (av maxpuls 196) dvs riktigt jäkla hårt!! Passet var roligt och jobbigt som fasiken!! Pulstoppen kom i en spurt uppför en backe, riktigt kul att kunna plocka fram en sån spurt. 
 
I övrigt börjar Kebne-turen att ta form, förra veckan köpte jag vandringskängor som jag haft på mig och gått in här hemma. 
 
Idag står ett löparpass på schemat, ca 15km tuff terräng ska det bli i Danderyd. Så nu ska jag packa ihop mina grejer och sen bege mig. 
/Anja