Helgen!

Åh vad skönt!!
 
Det är verkligen skönt med helger!! Idag har jag startat dagen med tvätt, städ, fix och allt annat som hamnat efter under veckan som gått. 
 
Gårdagsträningen bestod av intervaller som vanligt, 
1000 m på 10,2, 100 m vila
900 m på 10,4, 100 m vila
800 m på 10,6, 100 m vila
700 m på 10,8 100 m vila
600 m på 11, 100 m vila
500 m på 11,2, 100 m vila
400 m på 11,4, 100 m vila
300 m på 11,6, 100 m vila
200 m på 11,8, 100 m vila
100 m på 12, 100 m vila
 
Upp och nedvarvning ca 500 m och så var jag i mål på 49 min, 7,3 km blev serien. 
 
Det var riktigt svettigt och på tunnelbanan till jobbet eftersvettades jag så det rann ner för ryggen - mysigt!!
 
Idag kommer min syrra till stan så det blir att hänga med henne, sen får vi se vad morgondagen bjuder på. Nästa vecka är sista veckan innan påsklovet - jipiiiee!! :D :D Ska bli skönt med en vecka ledigt! Det behövs! 
 
/ Anja

Träningsschema?

Nu var det ett bra tag sen igen sen senast jag skrev något. Träningen flyter fortfarande på och jag har varit på en träningsrådgivning (ingår i medlemskapet på mitt gym).

Igår morse gick jag in på Skatteverket för att se hur mycket jag skulle få igen på skatten, JA det var vad jag trodde... Men nej, jag måste betala tillbaka 4000 kr trots att jag redan betalar 200 kr extra varje månad. Jag kan bli så irriterad och less, speciellt när det är något som egentligen inte borde vara något problem och bästa sättet för mig att få ut känslorna är att träna. Igår körde jag spinning+core till lunch och crossfit på kvällen, och det behövdes! Jag var ledig så annars hade jag nog suttit och varit halvsur hela dagen. Allt gick bra, jag glömde pulsklockan på lunchen men kom ihåg den till crossfiten. Jag vet fortfarande inte hur jag ska lyckas visa er hur det ser ut, har hittat en länk så jag hoppas ni kan se det här:


Om inte annat kan ni som har en egen Garmin-klocka kolla in mig på matildahedlund. Jag använder dock inte klockan på varje pass :)

Träningsrådgivningen var egentligen inte så givande, vi kom fram till precis det jag egentligen vet att jag borde göra - lägga upp ett träningsschema inför varje lopp, speciellt då cyklingen så jag gruvar mig mest för. Jag kör i princip bara högintensiv träning (hög puls under kort tid) medan jag egentligen borde sitta och trampa på en spinningcykel i 3-4 timmar, men det är jag inte så sugen på... Jag ska i alla fall försöka lägga upp ett schema istället för att som just nu egentligen bara göra det jag tycker är kul. Lägger ut det jag kommer fram till här lite senare!

Nu ska jag på barbell och spinning innan det blir jobb ikväll. Jag slutar kl 11 på lördag och börjar om kl 11 på söndag som vanligt så i helgen blir det inte så mycket gjort.

/Matilda

Löppasset!

Jag tog mig iväg till löppasset och det var gött! Kunde glömma problemen för en timme och bara låta kroppen jobba, hjärtat banka och pulsen stiga!!
 
Snabbsammanfattningen från passet som bestod av nerförslöpning, det var grymt svårt i nysnö med hyfsat slitna joggingskor. Jag gled som en liten vante stundtals!! Börjar förstå vikten av brodd och dubb! 
 
Andra halvan av passet blev det intervaller men aktiv vila, sjukt jobbigt det med! Jag får verkligen slita på passen i medelgruppen - men förhoppningsvis kommer det ge resultat snart! Att jag faktiskt kan bli lite snabbare!
Och här ser vi pulsdiagrammet, stora dippen i början är efter uppvärmningen, sen dippade den nog lite i uppförsintervallerna (vilade lite på toppen tror jag..?), och de små dipparna efter 33 min är den aktida vilan.. 
 
Det är bra att ha detta träningspass, utan dem skulle jag aldrig ha gett mig iväg ut en tisdagskväll, -6 grader och ca 15 cm snö. men så skönt när man kommer hem och får duscha!!
 
I övrigt har jag simmat idag, även om det inte var någon kurs så tog jag mig iväg, hittade en av de andra på kursen i bassängen så vi körde lite! 
 
Imorgon är det fredagsintervaller igen!! 
Nu ska jag moffa kanelbullar och ta det lugnt innan sängen väntar :)
// Anja

Peppa peppa!

Snart är det dags för löpkursen och just nu skriker hela min kropp efter att INTE GÅ DIT. Det har snöat hela dagen, jag har bara "vanliga" gymnastikskor och känner inte alls för att springa.

Men jag vet hur skönt det är efteråt, jag vet hur bra jag mår. Försöker peppa upp mig med lite peppmusik för att orka. Haft en dispyt på jobbet med en elev idag också vilket dragit ner mitt humör, men det är bara att försöka vända och peppa upp.

Fördelen är ju att det bara blir ljusare och ljusare om kvällarna, nästa vecka kommer vi säkerligen inte behöva pannlampor :)

/ Anja

Sjuk, men inte magsjuk

Det blev ingen träning i helgen. Vaknade i lördags morse med feber och halsont. Söndag och idag måndag har jag mått bättre, men blir inte frisk. Det känns som en förkylning som inte riktigt bryter ut. Halsen blir varken bättre eller sämre och det känns som att jag har lite feber hela tiden, men inte mycket. Känner mig frusen, öm och seg, men har inte någon riktig frossa. Är väldigt trött, sov massor i helgen och idag fick jag gå och sova när jag kom från jobbet för att orka ta tag i något här hemma på eftermiddagen. Det går dock magsjuka på jobbet, så jag ska egentligen inte klaga över de här lättsamma sjukdomssymptomen. Det känns bara irriterande att det inte riktigt bryter ut med högre feber eller snuva eller något, men heller inte blir bättre.Minsta lilla ansträngning blir jag trött av och när jag rör på mig känner jag i bröstet att jag verkligen inte är frisk. Så nu hoppas jag att det här inte blir värre, utan går över snarast så att jag kan få träna igen. Visserligen är den här veckan väldigt fullbokad fram till helgen, så är jag frisk tills dess så missar jag inte så mycket. Hoppas hoppas. Känner mig besviken över att jag inte kom iväg i helgen. Gick upp tidigt i lördags morse, åt frukost och packade träningsväskan,men sen slutade med att jag fick gå och sova 2 timmar till istället för att åka till gymmet :-(

Hoppas ni håller er friska! Om man ska se något positivt i det här så är det att det inte är i närheten av något lopp och alltså en ganska bra tid att bli sjuk på. Samtidigt var jag ju sjuk i februari, så det känns lite segt att bli det på en gång igen. Jag ska försöka vara snäll mot kroppen och vila mycket så kanske det kan bli ordning på det här igen :-)

/Hillevi

Träningsveckan!

Igår hade jag intervallpasset för veckan, så jag börjar med det. 
Körde 500 m uppvärmning. 
Sen 1000 m på nivå 10,5 (100m vila)
800 m på nivå 11 (100 m vila)
600 m på nivå 11,5 (100m vila)
400 m på nivå 12 (100m vila)
200 m på nivå 12,5 (100 m vila)
sen 2 100m på 13 och 14. 
 
I tisdags körde jag pass två med löp-gruppen. 
detta är statistiken över det passet, först uppvärmning ca 15 min, sen en skogsrunda som vi körde 3 varv, 2 min vila, 2 varv 90 sek vila och sen 1 varv. Pulsen var uppe i 190 och härjade! Medelpulsen var iaf på 159. 
 
I torsdags körde vi även sista passet på simkursen, vi tog ju tid på 50 m frisim första gången (då låg jag på 59), denna gång fick vi också simma "skarpt", min tid blev 55 sek, visst, inte jättemycket förbättring, men framförallt har jag fått teknik och ett helt annat flyt! Andningen har jag lärt mig hur jag ska göra. 
 
I tisdags tog jag en lång morgonpromenad istället för att träna, 60 min. Idag blir det vila/vardagsmotion. Har fixat massor här hemma på förmiddagen, tvättat, städat, diskat, luftat sängkläder, städat åt Oakley och käkat frukost. 
 
Imorrn blir det nog ett pass på crosstrainern, det var länge sedan sist! Så får vi se vad nästa vecka har att erbjuda. 
 
I övrigt är jag sjukt peppad på lite vår, att kunna gå ute i tunn jacka, springa i shorts och linne, CYKLA! Åh, jag längtar verkligen! Nu visar termometern 7,8 grader i solen, så tyvärr det är ett tag kvar... 
 
/ Anja

Träningen sedan vasaloppet

Det har inte blivit mycket träning eller bloggande sedan vasaloppet. Det beror dels på att jag började ett nytt jobb 1/3 och att jag just nu har fullt upp med träning inför olika prov i jägarexamen. En liten snabbrapport tänkte jag iaf hinna ge nu.

Vasalopps-veckan blev det vila resten av veckan. Förra veckan fick jag bara in ett träningspass och det var skivstång-intervall på tisdagen - favoritpasset! Utöver det fick jag faktiskt träingsvärk av allt träningsskytte som jag ägnade helgen åt, det är ju tungt att hålla det där vapnet så länge och så spänner jag mig så mycket för att jag är så ovan. Ingen direkt träning, men lite träningsvärk iaf som sagt :-) Den här veckan startade jag med ett pass på måndagen, spin puls intervall. Det var ett nytt pass för mig och inget som jag direkt fastnade för, men jag tänkte att jag skulle gå på något annat än mitt vanliga tisdagspass. Passet var 1 timme långt och vi körde med pulsband.Under uppvärmningen jobbade vi sakta upp till 80% av maxpuls för att sedan ligga där i ca 35 min och sen avsluta med nedcykling och stretch. Det var tråkig musik och jag tappade puls hela tiden. Det är ju visserligen bra att jag tappar pulsen så fort jag lättar upp lite, men det var ett kämpigt pass. Tryckte på så att benen tog slut, lättade upp, tappade puls, fick trycka på med trötta ben igen, lätta upp, tappa puls osv. Tyckte inte jag hade stöd av musiken eller ledaren så mycket så det kändes som en evighet. Jag låg väl och pendlade mellan 75 och 82-83 hela tiden. Inte förrän de två sista låtarna där tempot var lite högre kunde jag hålla en jämn puls på 80% med en och samma position och ben som orkade med. Jag kommer nog inte hinna träna något mer innan helgen, men jag hoppas att helgen iaf ska ge tid för ett träningspass. Det skulle kännas skönt om min trend på 1 pass/vecka åtminstone kunde ökas på till 2 pass, det är mitt mål just nu. Idag jobbade jag till kl 17 och har sen tränat hunden 1,5 timme, ätit lite och ska nu åka och handla. Sen blir det lite jägarteori innan ögonen slår igen.

Förövrigt har jag gått upp 4 kg på 1,5 vecka på nya jobbet 3 kg förra veckan, redan 1 kg den här veckan, så vi får se vart det här slutar. Det blir ju mackor till frukost, skolmat till lunch, mackor till mellis osv. Dessutom betydligt kortare hundpromenader. Jag brukade gå runt 2 timmar i skogen varje dag, nu går jag för det mesta typ 30-45 min på grusväg. G får ta betydligt mer hundpromenader än tidigare. Så massa mackor, onyttigare mat och mindre förbränning. Lite ökad träningsdos skulle ju vara en bra kombination med det. Jag jobbar på saken :-)


/Hillevi

Intervallpasset!

För att jag ska se hur jag utvecklas så måste jag ju dokumentera passet!
Inledde med 15 min promenad till gymmet.
Uppvärmning 500 m på löpbandet, ca 5 min.
Inledde 1000m på nivå 10, 6 min/km
100 m vila
800 m på nivå 10,2
100 m vila
700 m på nivå 10,4
100m vila
600 m på nivå 10,6
100 m vila
500 m på nivå 10,8
100 m vila
400 m på nivå 11
100 m vila
300 m på nivå 11,2
100 m vila
200 m på nivå 11,4
100 m vila
200 m på nivå 11,6
100 m vila
Sen 100 m spurter på nivå 14, 15, 16 (m 100m vila emellan)
 
Totaltiden blev 55,34 min. Det var ett riktigt gött pass!!
 
Idag har jag inlett dagen med att äta frukost, fixa och dona här hemma, planera morgondagens lektion, planterat lite fröer som står och gror i mitt fönster och städat, både åt mig och Oakley! Ska våttorka golvet och sen är det färdigstädat! Det är så skönt att få det rent och fint i lägenheten! Träningen idag får bestå av allmän vardagsmotion! 
 
I övrigt har veckan sett ut:
Mån: "träning" på gymmet, inget bra pass..
Tis: Box & löpträning
Ons: vila
Tors: Simkurs 
Fre: vila
Lör: Intervaller
Sön: vila
 
Mycket vila med andra ord!! Men det tar vi igen en annan vecka! 4½ (räknar mån passet som ½!) Är ändå helt okej! Jag orkar inte ligga på 6-7 pass/vecka ända fram till juni så en liten mellanperiod måste man unna sig!
 
Nu - dags att återgå till städandet! :)
/ Anja 

Helg igen!

Veckan har svischat förbi! det var ju nyss måndag och första dagen efter sportlovet!! Var tog veckan vägen?
 
Träningen har det gått bra med, förutom igår, fredagar brukar ju vara min intervalldag. Dock fick jag tänka om då jag fick vikariera för en annan lärare igår morse, jag började 8,10 istället för 11,35. lektionen gick bra för att vara en klass jag inte känner så det känns OK. Jag tar igen intervallerna idag istället!
 
Vädret är fantastiskt idag i Stockholm, lite kallt -2 grader. Idag ska jag passa på att byta batterier på min klocka då de dött - som lärare klarar man sig inte utan armbandsklockan! Nu hoppas jag iaf på att snön smälter bort snabbt och att man kan ta ut cykeln på en tur. Jag har hittat en cykelreparatör/verkstad där jag ska lämna in racern så den ska få sig en uppfräschare! 
 
Idag är det också 3 månader kvar till Vättern!! Dags att börja slipa på formen tror jag allt! :) 
 
Jag fick också ett bra besked igår, har fått erbjudande om en tillsvidare anställning på ett komvux i stan, känns skönt att ha ett erbjudande om jobb i höst. Jag ska se vad de har att erbjuda så har jag en annan intervju jag ska på. Lugnande är det iaf att veta att jag inte står helt handfallen i juni. 
/anja
 

nytränad!

sådär! då var både skolan och min löp"kurs" igång.
idag var alltså första träningspasset med team nordic trail. efter lite info fick vi reda på dagens pass, backintervaller. lite uppvärmningsjogg och så var vi framme vid backarna, de såg vid första anblicken inte så farliga ut... men första anblicken ska man inte lita på! 3 olika backar tot 7ggr upp och ner ÄR jobbigt! pulsen var uppe i taket kändes det som... men det är precis detta jag behöver, någon som säger åt mig vad jag ska göra och lite peppning! trött är jag nu och jag ser fram emot en dusch och lite kvalitéts TV. /Anja

Halvvasan - check!

För en vecka sedan satte jag mig på tåget mot Mora för tredje gången. Nu skulle vi ju åka längre än tidigare och trots att jag vet att det är just skidträning jag behöver så har jag knappt fått mig ut i vinter. Förstår egentligen inte varför jag tycker det är så tråkigt att åka här hemma... Jämfört med tidigare år så har jag haft en högre och mer regelbunden träningsdos under hela vintern, nu var jag ju både i Thailand och Dublin men förutom det har jag nog kört i snitt 4-5 pass i veckan och då oftast dubbla gruppass eller gym, totalt ca 1,5 h åt gången, dock aldrig längre än så. Jag tycker det har flutit på väldigt bra men jag känner att jag har stått och stampat lite på samma ställe ett tag så jag har haft svårt att veta om det är att jag helt enkelt skulle behöva en ny utmaning/tyngre träning eller om jag bara har svårt att tömma mig helt. Förra torsdagen köpte jag en pulsklocka, en Garmin Forerunner 210, jag har inte riktigt lärt mig hur allt fungerar än men det ska bli kul att se om den kan hjälpa mig.

Själva loppet gick väldigt bra för mig, i efterhand är jag jättenöjd med allt och hade inte kunnat göra något bättre med samma förutsättningar. I starten hakade jag på en grupp som enligt mig körde på väldigt bra, på gränsen till för snabbt, och i den gruppen fanns Anja. Det fungerade bra i ca 9 km innan jag släppte de i en backe då jag tyckte att det gick för snabbt, kände på mig att jag inte skulle klara det tempot hela vägen men jag hade i alla fall fått en bra start. Mitt glid var otroligt bra, precis som förra året. Tyvärr hittade jag ingen som jag kunde hålla rygg på en längre tid då jag hela tiden tappade och hamnade efter när det var stakning men åkte ikapp och förbi i nedförsbackar. I uppförsbackarna gick det sjukt segt ibland, korta backar klarar jag ganska enkelt men bara de är liiite längre så har energin totaldött en bit in i backen. Blev helt enkelt väldigt ryckigt för mig. Efter 3 mil kände jag mig fortfarande ganska pigg, tänkte tanken att det vore skönt att ha gått i mål då men det var bara att bita ihop. Efter det började egentligen den värsta smärtan, jag har knappt stakat på träning och det började kännas rejält med drygt en mil kvar. Kände även att hälarna gled runt en del i pjäxorna så jag förstod att jag fått/skulle få blåsor, vänsteraxel kändes också väldigt stel men just då är det bara att lägga allt det åt sidan.

Jag har lyckats lägga in åkningen i Garmin Connect men jag vet inte hur jag ska göra för att kunna lägga in det här, måste helt enkelt kolla upp det. Jag vet inte exakt vad jag har för maxpuls, men jag var uppe i 189 slag/min och hade en medelpuls på 171. Medelfart 10,6 km/h (precis som Anja) och maxfart 40,9. Tyvärr dog mitt batteri 1,3 km från mål så jag fick inte med sista biten... Hade varit kul att se allt, jag som spurtade om en precis före mål! :P Enligt diagrammet gjorde jag av med 3175 kalorier, det är dock mycket mer än vad Anjas visade så jag vet inte vad som stämmer.

Jag kom i mål på 4 h 11 min och är sjukt nöjd med det! Jag hoppades innerst inne att jag skulle komma i mål kring 4,5 h men jag skulle vara nöjd med allt under 5 h, så det är ju mycket bättre. På något sätt så ÄR det speciellt med tävlingar :)

Kram Matilda

Hårt lopp med förvånansvärt bra återhämtning

Uppladdningen inför Halvvasan var nog sämsta tänkbara. Flera veckors träningsvila, tränat ca 1 gång/vecka hela hösten (extremt dåligt) och så drog jag på mig förkylning 2 veckor innan också. 7 dagar innan vasan testade jag kroppen på ett skivstång-intervall-pass, och det svar jag fick av kroppen då var verkligen inte vad jag önskat. Fast det var såklart väntat. 3 dagar före vasan var jag också ute på 4 km skidor, tyckte jag behövde bekanta mig med skidorna eftersom det var så länge sen sist.

När det väl var dags hade jag som vanligt riktigt ångest hela morgonen. Att jag inte tränat, att jag varit sjuk, att vi ska åka galet långt, att det kommer bli med plågsamt än vad som är roligt osv. Många tankar snurrar och ger mig ångesten. Men det är väl tur att man känner att det är något speciellt med ett lopp i alla fall, det behövs ändå och gör att man kan ge det lilla extra.

Mitt mål med loppet var att hålla samma tempo som jag gjorde på tjejvasan, men nu alltså 1,5 mil längre. Jag visste att jag tränat mindre i år, men samtidigt har det blivit några skidpass, närmre 10 st har jag nog fått ihop i alla fall, även om det varit korta pass. Men eftersom jag haft så sjukt dålig teknik så ger varje pass en förbättring och jag har känt att det gått lite lättare.

Halvvasan bjöd på fint väder, fina spår, inte lika mycket bromsklossar i spåret som tjejvasan och det underlättade en hel del. Efter en mil kände mig fortfarande pigg, inte som när jag tränat och nöjt mig med 5-6 km skidåkning och sen varit helt död. Efter 2 mil började kroppen ta slut. Kände att jag var klen, inte hade samma kraft längre. Och efter 3 mil gjorde det bara ont. Hela kroppen, det värkte överallt. Det enda jag tänkte var att det jag helst ville göra var att ta av mig skidorna, slänga mig i snön och bara skrika. Det får man inte förrän man kommer i mål. Ju fler minuter man är i spåret, desto längre blir plågan, det var det enda som motiverade mig. Sista milen stannade jag 3 ggr och hängde över stavarna någon halvminut, var totalt slut. Men i mål kom jag och i efterhand kan jag se i resultaten att jag ändå inte tappade så mycket tempo. Tiden 4.32 på 45 km är jag riktigt nöjd med och det var långt bättre än vad jag hoppats på. På tjejvasan låg jag på över 7 min/km loppet igenom och nu på halvvasan blev det 5-6 min/km. Med tanke på att jag tränat så lite är jag själv väldigt förvånad över den förbättringen, det var ju trots allt 1,5 mil längre den här gången. Så jag uppnådde det mål jag satt upp för mig själv och mer därtill. Det var ett plågsamt lopp, men kroppen återhämtade sig extremt bra den här gången. Nog för att det blev lite träningsvärk i ljumskar och höftböjare, men inget extremt och överkroppen som var så slut av allt stakande kändes helt återställd redan dagen efter loppet. Med andra ord blev det här en betydligt behagligare tur än vad jag trott.

Nu laddar vi för vättern och jag hoppas att jag kan äka på träningsdosen något tills dess. Har precis börjat jobba heltid så jag kommer inte direkt ha mer tid, men kanske blir det lite lättare att få rutin på saker och ting.

Har precis kikat på damernas 3-mil.Det är inspirerande, de kämpar och plågar sin kroppar. Det är en träningssak! Åtminstone för mig, det är kanske där jag har min största utvecklingspotential.

/Hillevi

Statusen på höftbörjarna:

Såhär 3 dagar efter halvvasan är mina höftböjare fortfarande stela, inte som igår då jag fick lyfta fötterna med hjälp av händerna för att få i dem i skorna.. ;D

I övrigt har smärtan efter loppet också dämpats lite och det positiva börjar stärkas - vilket betyder att en liten liten del av mig funderar på kanske ett till halvvasa (OBS: RIKTIGT liten del!). Men med mer träning. Såhär i efterhand vet jag att det var snabbare-långa pass på skidor jag saknade. Jag har åkt hyfsat långt, men inte så snabbt. Runt 6-7 min/km. På halvvasan låg jag mellan 5-5,30 min/km. Och det slet på höftböjarna!!

I övrigt bestämde vi ju oss för nästa års utmaning, ingen klassiker. utan att bestiga Kebenekaise! :D :D

Nu ska jag också förbereda mig på sportlovets 5:e tågresa. Men det ska bli skoj, hälsa på Helena i Örebro! :)

/ Anja